Juwelen zijn een heel gewild cadeau, maar waarom eigenlijk? Om dit te ontdekken moeten we honderden, zo niet duizenden jaren, terug in de tijd gaan. Al eeuwenlang hebben juwelen namelijk een speciale betekenis en functie in verschillende culturen over de hele wereld. Diamanten, edelstenen, … Juwelen worden al van oudsher gebruikt als symbool voor zelfexpressie, sociale status en rituelen, maar ook als symbolen van bescherming. 

Esthetische waarde

De meest bekende functie van juwelen, is natuurlijk de esthetische waarde. Je draagt een ketting, oorbellen of armbanden als accessoire om je eigen schoonheid te benadrukken en om je outfit tot in detail af te werken. Of het nu gaat om glinsterende oorbellen, fonkelende armbanden of een elegante ketting; elk juweel voegt een vleugje glamour toe aan jou en je kledij.

Symbolische betekenis

Sommige juwelen kunnen ook een diepere symbolische betekenis hebben. Zo worden bepaalde juwelen in veel culturen geassocieerd met geloofsovertuigingen, tradities en sociale gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan trouwringen of aan een gouden kettinkje dat je als cadeau geeft bij een plechtige communie. In de collectie van twice as nice vind je tal van juweeltjes die je cadeau kunt geven bij een speciale gelegenheid.

Sociale functie

Juwelen kunnen ook een sociale functie hebben. Zo kunnen ze je sociale status aanduiden (denk bijvoorbeeld maar aan een trouwring), of aantonen dat je rijk of machtig bent. Zeker in het oude Egypte werden extravagante juwelen gebruikt om de goddelijke status van farao’s aan te geven. Deze sociale functie is in deze tijd bijna niet meer van tel. Mensen dragen juwelen omdat ze ze mooi vinden, of omdat ze die als cadeau hebben gekregen van een geliefde. Uiteraard kunnen juwelen wel je persoonlijkheid weerspiegelen. Bij twice as nice vind je dan ook oorbellen, armbanden en kettingen voor elke stijl en voor elke persoonlijkheid.

Belangrijke mijlpalen

Net als vroeger, spelen juwelen nu soms nog een rol bij rituelen en ceremonies. Ze worden dan gebruikt om belangrijke mijlpalen in je leven te markeren. Denk hierbij maar aan bedelarmbandjes met een bedeltje per mijlpaal, oorbellen die je cadeau krijgt op de dag dat je 18 wordt, of de eerste ring die je van je grote liefde krijgt.

Persoonlijke betekenis

Natuurlijk hebben bijna alle juwelen ook een persoonlijke betekenis. Je kunt ze doorgeven van generatie op generatie, als een emotioneel erfstuk. Omdat juwelen bijna altijd verbonden zijn met onvergetelijke momenten en speciale mensen in je leven, hebben ze meestal een grote emotionele waarde. Daarom zijn juwelen ook zo’n fijn geschenk om te geven en te krijgen. 

Intrigerend en tijdloos

Je merkt het al, juwelen zijn meer dan alleen maar versiering. Van in de oudheid tot nu hebben ze een emotionele betekenis. Je kunt er je individualiteit mee uitdrukken, er belangrijke gebeurtenissen mee markeren of er gewoon je outfit tot in de puntjes mee afwerken. Wat je er ook mee doet, juwelen zijn sowieso intrigerend en tijdloos, en altijd een prachtig geschenk.